Greška
  • Greška u učitavanju tekuće vijesti.
  • Barjaktar

  • Bubnjar

  • Kapitan

  • Četa

  • Kapitan i srdar

  • Moštra

  • Kumbat

Kumpanjolsko odjeljenje

Kumpanjolsko odjeljenje ima zadatak očuvanja, usavršavanja i izvođenja mačevalačke igre Kumpanjije po kojoj je Udruženje i dobilo ime. To je najznačajnije, najveće i najreprezentativnije odjeljenje.

Kako je već navedeno, glavni godišnji javni nastup Udruženja je 28. travnja, na dan Sv. Vincence. Tada se Kumpanjija igra po izvornim pravilima. Pripreme za taj dan traju mjesecima. Igrači se svakodnevno uvježbavaju, provjerava se i obnavlja nošnja, popravljaju mačevi…

Opširnije: Kumpanjolsko odjeljenje

 

Odjevno odjeljenje

Odjeljenje skrbi o narodnoj nošnji Blata, koju Udruženje koristi u svojim plesovima.

Danas originalne, stare nošnje ima malo pa se ona brižljivo čuva, a replike se izrađuju od novih materijala koji su najsličniji originalu.

Osnovne sirovine za izradu tradicijske odjeće na otoku bile su vuna i lan. Uz ove, domaće sirovine rano se javlja i pamuk, te neke bogatije tkanine (svila, damast…). Sve dijelove muške i ženske nošnje krojile su i ručno šivale žene za svoje ukućane i suseljane.

Opširnije: Odjevno odjeljenje

Tancarsko odjeljenje

Poslije Kumpanjije izvodi se tanac – ples parova. Narodni pjesma govori:

«Kako kaže povjesnica Blata

kad se igra Kumpanjija naša.

Igru treba tancen završiti

i divnice naše zavrtiti»

 

Opširnije: Tancarsko odjeljenje

 

Odjeljenje pokladnih plesova

U domenu odjeljenja pokladnih plesova spada očuvanje i obnavljanje pokladnih plesova kojima je Blato u prošlosti obilovalo. Spomenimo samo neke: četiri pasa, polka, mazurka, barcer… Odjeljenje u doba poklada organizira plesne večeri – munde. Na njima su uz svirku butunare plešu stari plesovi. Munde su tradicionalan oblik zabave gdje se, uz ples i druženje, nađe i dobre «spize» i vina pa nerijetko poteče i pjesma. U okviru stalnih nastupa Udruženja, odjeljenje pokladnih plesova izvodi kotiljun, četvorku i splet pokladnih plesova.

Opširnije: Odjeljenje pokladnih plesova

Prehrambeno odjeljenje

Prehrambeno odjeljenje čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića. Ono danas svoj rad očituje organizacijom «Kućne zabave», večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu «Kućnoj zabavi» članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Opširnije: Prehrambeno odjeljenje

 

Facebook

Podjeli sa prijateljima